Deelnemers Open toernooi

Meestertienkamp


Daan Brandenburg

Daan Brandenburg
IM 2463

IM Daan Brandenburg is pas 21 jaar, woont in Hoogkerk en is tweedejaars student aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Daan leerde schaken van zijn vader toen hij zes jaar was. Op zijn achtste werd hij lid van een schaakclub. Ook de rest van de familie Brandenburg, drie broers en vier zussen, schaakt op enig nivo.
Zijn grootste successen zijn het winnen van het Open Nederlands Jeugdkampioenschap in 2004, drie tweede plaatsen bij het NK voor A-jeugd en de tweede plaats bij het Open NK in Dieren 2007.
Zijn eerste IM-norm scoorde Daan in maart 2005 in Cork, Ierland. De tweede en derde norm volgden in augustus 2006 in Hengelo en Griekenland. Voor de zekerheid voegde hij er nog een vierde norm aan toe in september 2006 in Liverpool. Eind januari 2007 werd Daan officieel benoemd tot IM, en inmiddels heeft hij een GM-norm op zak (ONK 2007). Omdat Open Kampioen Erik van den Doel van deelname afzag mocht de jonge Fries vorig jaar zijn debuut maken in het NK te Hilversum.


Spas Kozhuharov

Spas Kozhuharov
Bulgarije, IM 2406

De grote onbekende in de Atlantis Meestertienkamp dit jaar is toch wel de Bulgaarse IM Kozhuharov. Na lang aandringen wilde hij het volgende over zichzelf prijsgeven:
"I am IM since 2006. I have won the Rapid Championship of Bulgaria and the Team Championships with Lokomotiv 2000 (Plovdiv), both two times, and a lot of open tournaments in Bulgaria. Also I played the closed final of Bulgaria for men several times."
Als u Spas nu al wat beter wilt leren kennen kunt u misschien even een kijkje nemen op zijn facebook-pagina of zijn schaakpartijen bestuderen.


Robin van Kampen

Robin van Kampen
FM 2383

[Foto Ab Scheel]

Robin van Kampen, 14 jaar oud pas, begon met schaken toen hij zeven was bij de Baarnse Schaakvereniging. Op zijn 10e werd hij beste jeugdspeler onder 14 jaar in Pardubice. Vanaf 2006 won hij een fraaie en tot nu toe unieke reeks nationale jeugdtitels in gesloten Nederlandse kampioenschappen. In 2006 werd hij kampioen tot en met 12, in 2007 tot en met 14, in 2008 tot en met 16 en in 2009 kampioen tot en met 20 jaar. Hierdoor plaatste hij zich voor verschillende WK's, waaronder Georgië en Vietnam.
In februari 2009 haalde hij zijn eerste IM-norm tijdens het Bataviatoernooi in Amsterdam twee weken later zijn tweede, in Cappelle La Grande, Frankrijk.
Deze zomer speelt hij naast de Atlantis Meestertienkamp ook een open toernooi in Andorra en de BDO gesloten meestertienkamp in Haarlem. Begin september vertrekt hij met een aantal andere Nederlandse schakers naar het EK in Italië.


Xavier Bedouin

Xavier Bedouin
Frankrijk, FM 2378

Xavier Bedouin, geboren in 1981, woont in Poitiers in Frankrijk en speelt voor Migné in National 1 — de Franse hoofdklasse. Hij werd in 2007 kampioen van Poitou-Charentes. Is schaakleraar op scholen en clubs.
Vorig jaar scoorde Bedouin in dit toernooi zijn 1e IM-norm, en bereikte 2400-grens in oktober 2008.
Xaviers eerste kennismaking met Groningen ontstond toen Bonno Pel hem en zijn teamgenoten van Migné voor een rapidtoernooi uitgenodigde.
Bedouin is samen met Brandenburg de enige die aan alle drie edities van de Atlantis Meestertienkamp heeft deelgenomen. Kennelijk bevalt het (na)schaken in het hoge Noorden hem goed.


Floris van Assendelft

Floris van Assendelft
FM 2332

Floris, geboren op 7 december 1985 te Glanerbrug, leerde schaken op 5-jarige leeftijd van zijn vader. Een jaar later begon hij bij de plaatselijke SV. Op zijn 12e maakte hij de overstap naar Dr. Max Euwe uit Enschede waar hij nu nog speelt.
Zijn voornaamste successen behaalde Van Assendelft met snelschaken. Zo werd hij Nederlands kampioen Lightningchess in 2007 (zie foto) en won hij het NK jeugd in 2006. Verder werd hij diverse keren (snelschaak)kampioen van Overijssel.
Het jaar 2008 was voor Van Assendelft het meest succesvolle tot nu toe. In maart plaatste hij zich voor het WK studenten in Novokuznetsk, Siberië. De kennismaking met het vodkavolk was zeer inspirerend, maar zijn schaakresultaten vielen tegen.
In oktober behaalde Van Assendelft in Hoogeveen onder strenge discipline levend en afgezonderd van de buitenwereld zijn 1e IM-norm. Na in december in Groningen zijn 2e IM norm te zijn misgelopen door een overdosis Café Atlantis, mocht hij de FM-titel aanvragen. Als klap op de vuurpijl won van Assendelft het 1e Café Atlantis Adschaaktoernooi, welke titel hij binnenkort zal verdedigen.
Verder is van Assendelft actief als trainer bij het Servicepunt Oost en als privétrainer. Gaat hij zijn 2e IM norm scoren in de Atlantis Meestertienkamp?


Mighiel de Jong

Migchiel de Jong
FM 2319

Migchiel de Jong (1972) leerde schaken op de basisschool in Bergum. Op zijn twaalfde werd hij lid van de plaatselijke schaakclub NEO. Een paar jaar later maakte hij de overstap naar Philidor, waar hij met ingang van het seizoen 1988-1989 een vaste plaats in het eerste team verwierf. Als jeugdschaker was hij zeer succesvol: ondanks de concurrentie van leeftijdgenoot Eelke Wiersma drie keer kampioen van Friesland in de categorie tot en met 20 jaar. Als senior scoorde hij in 1995 een meesterresultaat in het VB-Accountantstoernooi te Leeuwarden. Daarna is hij er nog enkele malen dicht bij in de buurt geweest, maar een tweede IM-norm is er nog steeds niet gekomen. Toch was hij vaak succesvol. Zo werd hij in 2000 Fries kampioen, voor o.a. Yge Visser en werd hij veelvuldig clubkampioen van Philidor.
Een schitterend resultaat boekte hij in de zomer van 2008, toen hij in het Hogeschool Zeeland Toernooi te Vlissingen verraste door een gedeelde eerste plaats te behalen (samen met o.a. Nederlands kampioen Tiviakov) en een heel veld grootmeesters en meesters achter zich te laten. Ook in de 1e Haije Kramer Zeskamp liet hij niet met zich sollen; als laagst gerate speler toonde hij met een gedeelde tweede plaats aan in het gezelschap van titelhouders thuis te horen.
Migchiel is bij Philidor bestuurslid jeugdzaken en gewaardeerd jeugdleider.


Yochanan Afek

Yochanan Afek
Israel, IM 2314

[Foto Harry Gielen]

Afek is behalve schaker ook schaakjournalist. Hij schrijft voor de Chess Informant, The Problemist, Chess, Chess Monthly, Schach en voorheen ook voor Schaaknieuws. In het Israëlische dagblad Ma’ariv heeft hij een wekelijkse schaakrubriek. In Nederland traint hij in Apeldoorn een paar talenten, in Utrecht een Israëlische beginner, voor Wageningen speelt hij in de KNSB en voor het Corustoernooi componeerde hij het dagelijkse probleem. Verder doet hij nog iets in Duitsland, België - wat doet Yochanan Afek eigenlijk niet als schaker?
Afek is vooral gespecialiseerd is in het maken van eindspelstudies en problemen. Vooral in het eerste excelleert hij. Al meer dan 200 studies staan op zijn naam. De eerste maakte hij op zijn 15e, zijn bekendste tijdens zijn dienstplicht in het Israëlische leger op zijn 20e, die demonstreert hij wellicht nog in Atlantis. In 2010 organiseert hij een eindspelstudietoernooi ter ere van de 100e geboortedag van zijn grote held Mark Liburkin.
Afek denkt zelf dat hij op zijn 56e – hij leerde het spel op zijn 14e in Tel-Aviv – over zijn schaaktop heen is. Toch blijft hij spelen. Hij houdt van het spelletje en misschien doet hij een idee op voor een schaakstudie of een probleem.
In Israël was hij tien jaar lang hoofd van een school voor talenten. Nederland bezocht hij in de jaren zestig al regelmatig. Dan overnachtte hij bij Menashe Goldberg van schaakcafe Gambiet in Amsterdam. Het schaakklimaat beviel hem hier. Rusland stond ooit hoog op zijn verlanglijstje, maar daar zit je met de taal. En waar moet je van leven? Hier kan Yochanan met Engels uitstekend uit de voeten en ondertussen spreekt hij ook een klein mondje Nederlands. Hij woont hij al weer ruim negen jaar in Nederland. Eindstation? Ach, dat weet je nooit.
[Met dank aan Ben Hummel]


Thibaut Maenhout

Thibaut Maenhout
België, FM 2312

Thibaut Maenhout haalde dit jaar voor de vierde keer de titel van Belgisch jeugdkampioen binnen in de gesloten reeks. Thibaut is een Fidemeester met reeds 3 IM-normen achter zijn naam. Zijn eerste norm haalde de jonge Belg op 16-jarige leeftijd op het gesloten Belgisch kampioenschap in 2005. Toen zette hij één van zijn sterkste prestaties neer door er 2e te worden. Een volgend hoogtepunt was het WK tot 16 jaar in Belfort van datzelfde jaar. Daar wist hij als enige de latere wereldkampioen Lenderman te kloppen. Ook in Nederland is de 20-jarige Belg geen onbekende.
Als lid van de schaakvereniging HWP Sas van Gent, heeft hij ondertussen twee jaar ervaring in de Meesterklasse, en bracht hij zijn club afgelopen seizoen terug naar het hoogste niveau.
Thibaut kende de laatste paar jaar een serieuze dip, waardoor zijn rating van 2384 terugviel naar 2240. Maar dankzij sterke prestaties in de Belgische en Nederlandse interclubs, is de comeback ingezet.


Grisha Kodentsov

Grigori Kodentsov FM 2279

Grigori (Grisha) Kodentsov, in het circuit ook bekend als Kodi (op de foto rechts), is geboren op 6 juli 1984 te Voroshilovgrad (ex-USSR, nu Oekraïne). Zijn eerste schaakstappen zette hij in het Pionierspaleis van Moskou in 1990.
In 1992 vertrok hij uit Rusland naar Nederland, waar hij bij SV Tivoli in Eindhoven terechtkwam. Na een gedeelde eerste plaats in het Persoonlijk Kampioenschap van de NBSB in 2002 speelde hij drie seizoenen bij SV Veldhoven. Hierna zette Grisha de volgende stap en bemande van 2005 tot 2008 de topborden van SV Unitas in Groningen. Het afgelopen seizoen zocht hij het hogerop en maakte zijn debuut in de Meesterklasse. Hij presteerde daar naar normaal in een aantal optredens voor Utrecht 1. Tevens bezette hij de topborden bij Utrecht 2 en scoorde daar uitstekend.
In 2008 won Grisha ongedeeld het weekendtoernooi van SC Groningen. Ook in 2009 heeft hij inmiddels al een flinke klapper gemaakt. Hij won het sterk bezette Persoonlijk Kampioenschap van de SGS met een vol punt voorsprong op de achtervolgers.
Grisha studeert Bedrijfsrecht en Fiscaal Recht aan de Rijksuniversiteit Groningen en is daarnaast de afgelopen jaren zeer actief geweest in het studentenleven bij verenigingen. Een andere passie van hem is reizen. Kodi heeft al met vele landen en steden kennisgemaakt en vele landen en steden met Kodi! Aanstaande augustus staan Singapore, Maleisië en Indonesië op het programma.
Verder is Kodi een welkome gast in Café Atlantis, waar hij zichzelf graag aan de bar profileert. De bovenstaande foto is dan ook beslist geen momentopname. Maar ook het demonstatiebord en de schaaktafel kunnen bogen op Grisha's frequente aanwezigheid, als hij met een niet aflatend fanatisme een presentatie geeft of zijn partijen aan omstanders demonstreert.
Samen met Xavier Bedouin en Daan Brandenburg is Grisha de enige deelnemer die aan beide voorgaande edities van de Atlantis Meestertienkamp heeft deelgenomen. Normen zaten er vooralsnog niet in. Hopelijk is nu de tijd gekomen: driemaal is scheepsrecht!
Grisha's schaakstijl is door de jaren heen aan veel veranderingen onderhevig geweest. De laatste tijd valt deze te beschrijven als actief, scherp en vaak op of over het randje van het toelaatbare. Voor het publiek is er meestal veel te beleven als Kodi aanwezig is. Grisha steekt zeer veel energie in zijn partijen, bezit een enorme vechtlust en staat altijd paraat voor nieuwe uitdagingen!


Rob Schoorl

Rob Schoorl
-- 2256

De Amsterdamse rechtenstudent (op de foto midden) zal het als enige titelloze speler in de Atlantis Meestertienkamp zwaar krijgen. Schoorl is echter voor niemand bang en heeft al menig scalp op zijn naam.
De enige reden waarom hij zelf nog geen titel voor zijn naam heeft staan is dat hij geregeld afgeleid wordt door randverschijnselen naast het schaakbord. Wanneer hij alle verleidingen kan weerstaan is hij voor iedereen een gevaarlijke tegenstander. Zo rolde hij in 2003 bijna compleet Jong Oranje op en scoorde hij op het Amsterdam Chess Tournament in 2005 een meesternorm. Hij is een van de topspelers van stuntteam SC Purmerend dat afgelopen seizoen promotie afdwong naar de eerste klasse KNSB.
Schoorl plaatste zich voor de Meestertienkamp door vorig jaar de Promotiegroep ongeslagen op zijn naam te schrijven.
Mooie zetten vindt Schoorl: Tae1, Pxf7 en d5 - maar die laatste alleen als pionoffer.


Terug naar menu