Ronde 9

De Atlantis Meestertienkamp 2010 heeft toch nog een IM opgeleverd: Romain Picard bracht door een korte remise tegen Migchiel de Jong in de laatste ronde zijn score op 6 uit 9 en behaalde daarmee zijn laatst benodigde resultaat. De Jong daarentegen heeft nog steeds een paar Elo-punten nodig om de grens van 2400 te doorbreken. Dat dit in deze partij niet zou gaan lukken had de 'Friese delegatie' kennelijk goed aangevoeld: men was, na twee keer voor niets naar Groningen te zijn afgereisd, ditmaal thuisgebleven. De heren bewaren de champagne nu voor het thuisfeestje na afloop van de eerste KNSB-wedstrijd van Philidor 1847, alwaar Migchiel, uitgerust en wel, tegen de 10e bordspeler van De Eenhoorn een nieuwe poging gaat wagen.
Picard en de Jong eindigden daarmee op de 2e en 3e plaats, achter de ongenaakbare GM Dejan Bojkov, die zoals verwacht de Atlantis Meestertienkamp voor de tweede maal op zijn naam bracht. Hij probeerde het tegen Sander van Eijk nog wel tot de 75e zet, maar berustte toen in remise. Weliswaar was Bojkov het aan zijn stand verplicht het toernooi te winnen, maar hij deed dat ook met indrukwekkend sterk spel. In meerdere partijen liet hij zien dat grootmeesterlijk schaak toch net een niveau hoger ligt dan meesterschaak. Hij bracht met zijn score van 7 uit 9 een TPR van 2550 op het scorebord, slechts 2 puntjes onder zijn eigen rating.
Floris van Assendelft tekende voor het enige winstpunt van de laatste ronde. Tegen Xavier Bedouin toonde hij in een langdurig eindspel aan dat twee lichte stukken meer kunnen dan een toren. Beiden eindigden daarmee in de middenmoot, samen met Schoorl, Hoeksema en Van Eijk. Nestor Yochanan Afek stelde met een negende plaats iets teleur, ook volgens eigen zeggen, terwijl local Frits Rietman in het geweld der meesters wat kleerscheuren opliep en helaas niet boven zijn ratingverwachting kon uitkomen.

In de Promotiegroep maakte favoriet Jasper Geurink zijn grote ratingsurplus keurig waar. Hij verloor één partij (van Erik Sparenberg) en stond één remise af, maar won de overige 7 partijen in stijl en kwam daarmee op een kleine plus-TPR. Sparenberg, Knol en Ten Vergert deelden de 2e t/m 4e plaats. Voor Groenewold, die in 2009 nog tweede werd in deze groep, begon de laatste ronde ondanks het reguliere tijdstip van 14 uur kennelijk toch te vroeg. Hij bleef met een 8e plaats en een TPR van 1995 ver onder zijn niveau.
Opvallend was het lage aantal remises in de promotiegroep. Ook dat was vorig jaar wel anders.

Tienkamp C werd zeer overtuigend gewonnen door Jorden van Foreest, met 7,5 uit 9 en een record W-We van +3,00. Daaronder maakte men elkaar rustig af, waardoor Frans Vermeulen met een middenmootscore van 5½ uit 9 tweede werd, en Frank van der Werff met 5 punten derde.

Tienkamp D werd gewonnen door Marten Berghuis, voor Dick Dalmolen en Lucas van Foreest. De laatste heeft aan dit toernooi tenminste een aandachtspuntje overgehouden: hij moet nog leren om zijn krachten beter te verdelen: hij begon met 5 uit 6 maar kwam toen de man met de hamer tegen. In Groep E was het girl power: Miss SISSA Anne Nagel bleef met 6½ uit 9 het achtervolgende drietal Olav Mostertman, Frans Hindriks en Majid Hashemi net voor, terwijl Silvia van der Werff de ratingprijs uit het vuur sleepte.

De schoonheidsprijs werd door de jury na rijp beraad toegekend aan Ruben Slagter, voor zijn de mooie aanvalspartij tegen Jan Joris Groenewold in de Promotiegroep, ronde 4 (partij). De keuze was niet eenvoudig, want ook het lange-termijn torenoffer van Paul ten Vergert in zijn partij tegen Laura Boulan kwam sterk in aanmerking. Paul verdiende daarmee wel de tweede prijs: een fraaie fles Sokolov-wijn.
Eervolle vermeldingen vielen ten deel aan de anderszins helaas onfortuinlijke Rob Schoorl voor zijn strakke overwinning op Dejan Bojkov (de enige verliespartij van de toernooiwinnaar), en aan Yochanan Afek voor zijn koningsaanval met stukoffer tegen Erik Hoeksema, beiden uit ronde 3.

Ronde 8

De eerste groepswinnaar is bekend: in Tienkamp C kwam Jorden van Foreest door een bekeken remise tegen Egbert Huizinga op 6½ uit 8 en werd daardoor onbereikbaar voor de achtervolgers.
in de Meestertienkamp kwam De Jong na een puntendeling tegen Hoeksema weer niet door de 2400-grens heen. Bojkov won van Van Assendelft en verstevigde daarmee zijn koppositie doordat Picard tegen Afek niet verder kwam dan remise.

In de Promotiegroep liep Geurink aan kop een half punt uit en lijkt daarmee zijn ticket voor de Meestertienkamp 2011 veilig te hebben gesteld. In Tienkamp D eindigde de topper Lucas van Foreest - Marten Berghuis in remise, waardoor Berghuis nu met een vol punt voorsprong de laatste ronde in gaat, en in Groep E verloor Olav Mostertman weer, waardoor Lukas Kosse samen met Anne Nagel voor de laatste ronde een half punt voorsprong hebben.

's Avonds was het in Café Atlantis weer goed en gezellig: het diner was volgens velen het beste tot nu toe, en het Pokertoernooi verliep zonder incidenten en werd een prooi voor iemand die zijn naam liever niet vermeld wilde zien.

De prijsuitreiking na de laatste ronde vindt plaats in Café Atlantis, vanaf 20 uur.

Ronde 7

In de Meestergroep werd de partij tussen de Jong en Afek remise, waardoor Migchiels titelfeestje weer moest worden uitgesteld. Picard won van Van Eijk en heeft nu aan 1 uit 2 genoeg voor een IM-norm en de titel. Bojkov won eenvoudig van Rietman en gaat nog altijd aan kop, alleen Picard kan hem nog volgen.

In de Promotiegroep won Jasper Geurink in een spannende partij van Paul ten Vergert en nam daarmee de kop weer over.
Jorden van Foreest won ook en staat nu met 2 punten voorsprong aan kop in C. Lucas weigerde trok een remiseaanbod min of meer in en verloor vervolgens de partij en de koppositie - leerzaam. Marten Berghuis leidt nu tienkamp D, maar speelt vandaag tegen Lucas, dus alles is nog open.
In de E-groep gaat een iets oudere Lucas (zij het dat je diens voornaam met een k schrijft) aan kop na winst op Olav Mostertman. Daar had hij wel de hulp voor nodig van een toeschouwer, die de wedstrijdleider er op wees dat er al tijdje een koning schaak stond. De WL liet de partij hervatten bij de schaakzet, maar Olav moest dat schaakje opheffen met het stuk waarmee de illegale zet had gedaan, en, u raadt het al, dat stuk raakte hij dus kwijt.

's Avonds bij de studiesimultaan van Yochanan was het Team Unitas met Jan Baljé en Jorden van Foreest in vorm. Ze losten de ene naar de andere studie op in een sneltreinvaart, zelfs sneller dan Team Leeuwarden met Dolf Wissman en Erik Sparenberg. Team Atlantis (met Rudolf Potze en Lambertus) sloot de rij maar genoot wel van de mooie studies.

Ronde 6

In de zesde ronde kwam Dejan Bojkov weer alleen aan de leiding door met zwart van Erik Hoeksema te winnen. Had Erik iets gemist met zijn opstoot e5? Migchiel de Jong won sterk van xavier Bedouin en mag vandaag tegen Yochanan Afek met zwart. Bij winst (zie de berekening van Johan Hut op Utrechtschaak) valt er na vandaag iets te vieren in Atlantis: de Jong is dan op één formaliteitje na Internationaal Meester.

De Promotiegroep wordt aangevoerd door Paul ten Vergert voor Erik Sparenberg en Jasper Geurink, het blijft hier spannend.
In de lagere groepen maken de broertjes van Foreest de dienst uit: Jorden in C en Lucas in D. Ook in E gaat de jeugd stevig aan kop: Olav Mostertman heeft met 5 uit 6 een vol punt voorsprong op drie achtervolgers.
Het is zeker de moeite waard om vandaag in Groningen een kijkje te nemen.

Het afterchess-programma van vanavond (zondag) in café Atlantis bestaat vanavond uit een studiesimultaan van Yochanan Afek, aanvang 21 uur. Het snelschaaktoernooi van gisteren werd gewonnen door Sipke Ernst met 7 uit 7. Rob Schoorl werd tweede met 5½ en Romain Picard en Lambertus haalden 4½ uit 7.

Er is inmiddels een groot aantal foto's van het toernooi gemaakt. Bijna alle deelnemers zijn vereeuwigd.

Ronde 5

In de vijfde ronde kwam GM Dejan Bojkov weer gedeeld aan kop door in een Italiaanse partij IM Xavier Bedouin hardhandig eraf te zetten. Xavier koos een plan met een loper op g4, die even later naar g6 verbannen werd en dat werkte niet. Romain Picard is medekoploper en heeft uitzicht op de IM-titel, waarvoor hij nog 2½ uit 4 nodig heeft.
Sander van Eijk had geen leuke dag, want Migchiel de Jong herstelde zich met een sterke winstpartij. De laagst gerate Rietman was nog niet helemaal hersteld van zijn zeeslang tegen Afek (waarvan de notatie inmiddels is gereconstrueerd tot zet 100). Hij verloor van Picard, die het leidende duo achtervolgt met 3 uit 5. Ook nestor Yochanan Afek heeft het zwaar dit toernooi en sluit de rij met 1 punt.

In de Promotiegroep nam Paul ten Vergert de kop over van Jasper Geurink. Ten Vergert won van Laura Boulan in een mooie koningsaanval (de partij is de moeite van het naspelen waard), terwijl Geurink in een dameloos middenspel werd weggetikt door Erik Sparenberg.
De jeugd beheerst de lagere groepen: Jorden van Foreest gaat aan kop in C, Lucas van Foreest en Marten Berghuis leiden in D en Olav Mostertman consolideerde zijn koppositie in E door een beheerste remise tegen Anne Nagel, een van de drie dames in deze groep.

Vanmiddag alweer ronde 6 met onder andere Hoeksema - Bojkov en Van Assendelft - Picard. Vanavond (zaterdag) is er een snelschaaktoernooi in Atlantis en morgen geeft Yochanan Afek daar een studiesimultaan (van 21 tot 23 uur).

Ronde 4

In de vierde ronde een korte remise tussen Bedouin en Schoorl. Hoeksema en Picard vochten een lange partij uit die eveneens in remise eindigde. Bojkov kwam een kwal voor tegen de Jong en won na enig tactisch vuurwerk. Sander van Eijk won gedegen van Floris van Assendelft.
Frits Rietman liet zien dat hij in deze groep thuishoort door in de langste partij van de dag een dame-eindspel te winnen van Yochanan Afek. Die componeerde op de 125e zet nog een patval in de stelling, maar dat mocht niet baten. Overigens had Frits de partij in het middenspel kunnen beslissen met 31.Pg5 met mat in 3 (in plaats van het terugslaan op e1).
Vandaag de topper tussen Dejan Bojkov en Xavier Bedouin. Komt dat zien.

In de Promotiegroep won koploper Geurink van Conrad Mostertman. Paul ten Vergert volgt op een half punt.
In Tienkamp C kwam Jorden van Foreest weer naast Aldert Grashuis aan de leiding. Jorden won van Laurens Snuverink, terwijl Aldert op remise werd gehouden door derde kanshebber in deze groep, Frank van der Werff.
Tienkamp D wordt nog steeds aangevoerd door Maarten Roorda, gevolgd door Marten Berghuis en Lucas van Foreest.
In de E-groep werd het prestigeduel tussen Olav Mostertman en Tony Westermann beslist in het voordeel van de jongere jeugd. Olafje voert daardoor fraai het klassement aan.

Tot slot nog een overlijdensbericht: de liveregistratie gaat in dit toernooi definitief niet meer lukken. Nadat alle kabeltjes, stekkertjes en drivers bij elkaar gezocht waren, bleek het bord zelf, na een driedaags ziekbed, mechanisch gezien overleden. Geen bloemen, geen bezoek. De organisatie biedt zijn excuses aan voor deze omissie en belooft beterschap voor volgend jaar.
Daar staat tegenover dat er wel een aantal partijen semi-live te volgen zijn.

Atlantistoernooi van start

In de ditmaal wat rommelige opstartfase van het toernooi zijn er geen verslagen van ronde 1 en 2 apart veschenen, maar er is wel degelijk geschaakt. Met 56 deelnemers uit binnen- en buitenland hebben we weer een interessante groep schakers bij elkaar.
Judith heeft weer heerlijke diners bereid die ’s avonds in Atlantis werden genoten, en dinsdag was er een snelschaaktoernooitje dat gedecideerd door Romain Picard werd gewonnen.
In de Meestertienkamp had Migchiel de Jong in de tweede ronde een goede kans de voor de IM-titel benodigde ratingwinst binnen te slepen. Winst op Rob Schoorl was voldoende geweest. Er waren reeds fans van Migchiel uit Friesland overgekomen, echter Rob weerde zich gedegen en bereikte een comfortabel eindspel, wat remise werd.
In de derde ronde won Floris van Assendelft in een leuke aanvalspartij van Migchiel, die vandaag aan mag treden tegen GM Dejan Bojkov. Dejan bleek niet onverslaanbaar, want Rob Schoorl won fraai van hem met uiteindelijk een studieachtige torendominantie in het verre eindspel. Kandidaat voor de schoonheidsprijs. maar daarvoor is inmiddels ook een andere kansrijke inzending: Yochanan Afek pleegde een prachtig stukoffer op lange termijn tegen de Rots van Baflo, Erik Hoeksema.
Opvallend is dat de beide Fransen Xavier Bedouin en Romain Picard het veld aanvoeren.

In de Promotiegroep zijn er nog geen echte verrassingen. Huizenhoog ratingfavoriet Jasper Geurink gaat aan kop, maar dit jaar is het wel een echte vechtgroep, met tot nu niet zoveel salonremises als vorig jaar. Verdere kanshebbers zijn Geon Knol, Jan Joris Groenewold en Paul ten Vergert.

De C-groep wordt aangevoerd door Aldert Jan Grashuis. Concurrentie is te verwachten van Jorden van Foreest, die in de derde ronde verloor in een prachtige spektakelpartij van Frank van der Werff.
De D-groep wordt aangevoerd door Maarten Roorda, die in het Atlantistoernooi van twee jaar geleden met een monsterscore de E-groep won (en daarmee zijn naam in de noordelijke schaakwereld definitief vestigde). Ook Lucas van Foreest doet het prima. Gisteren tegen Eddie Janssen had hij met f3 in plaats van h3 een pionneneindspel kunnen winnen, nu werd het remise.
Ook in de E-groep wordt de koppositie na drie ronden betwist door jonge jeugd, Olav Mostertman, en oudere jeugd, Tony Westermann.

Door een aaneenschakeling van ongemakken doet het livebord het tot nader order niet, waarvoor onze excuses. Wel zullen er partijen semi-live te volgen zijn, maar wil je echt genieten kom dan naar het Denksportcentrum Jannes van der Wal, de partijen beginnen om 14 uur.

Terug naar menu