Ronde 1

Atlantistoernooi van start

In de Meestertienkamp wist Floris van Assendelft met wit vanuit de opening tegen de als eerste geplaatste IM Daan Brandenburg een prettig ruimtevoordeel te bereiken. Dit resulteerde in een aanval die hout opleverde en niet veel later de partij. Een mooie start voor het Overijsselse snelschaakmonster.
Promovendus Rob Schoorl kende een prima start door in een spannende partij Grisha Kodentsov te verslaan.
De Bulgaar Spas Kozhuharov en Fransman Xavier Bedouin deden het rustig aan en kwamen al snel remise overeen nadat de witte plus geneutraliseerd was.
Robin van Kampen speelde tegen Israelier Yochanan Afek. Het witte initiatief leek lange tijd voldoende om op een punt te mogen hopen maar de geroutineerde Afek bleef goed overeind en kon zo de veilige remisehaven bereiken.
Belg Thibaut speelde met wit tegen Migchiel de Jong. In een lange partij met wederzijdse aanvalsmogelijkheden besliste Mighiel de partij in zijn voordeel toen Thibaut in tijdnood kwam. Een goed begin voor de debuterende Fries.

In de Promotiegroep eindigden alle partijen in een overwinning voor de zwartspeler.

Ronde 2 t/m 4

Atlantistoernooi in volle gang

Verrassend, zo mogen we de gang van zaken in de Meestertienkamp toch wel noemen. De laagst gerate deelnemer Rob Schoorl heerst als een waar monarch. Na vier ronden heeft hij 3,5 punt verzameld en voert daarmee het klassement aan. Robin van Kampen volgt op een halfje. Beide spelers moeten 6 uit 9 halen voor een IM-norm en liggen dus goed op koers.
De favorieten Daan Brandenburg en Spas Kozhuharov moeten vooralsnog genoegen nemen met een plekje in het peloton.

In de Promotiegroep lijkt de strijd te gaan tussen Erik Hoeksema en Erik-Jan Hummel. Beide hebben 3,5 uit 4. Jan Joris Groenewold volgt op een halfje maar heeft alles nog in eigen hand want hij ontmoet beide cracks nog.
De C groep kent een open strijd. Alle spelers hebben tussen de 3 uit 4 en de 1 uit 4. Voor iedereen dus nog volop mogelijkheden om in de prijzen te vallen. Aldert Jan Grashuis speelde een prachtige partij tegen Ivo Maris en is daarmee genomineerd voor de schoonheidsprijs.
De D groep kent een duidelijke koploper in de persoon van Maarten Roorda. Is dat niet de man die vorig jaar de E groep met 8,5 uit 9 won? Voorlopig lijkt hij goede papieren te hebben om volgend jaar weer een groepje hoger te mogen spelen. Jeugdtrainer Eddie Janssen heeft het in dit toernooi zwaar.
In de E-groep leidt Majid Hashemy de dans met een 100%-score; Frank Hartog zit op het vinkentouw. Silvia van der Werff heeft helaas niet de vorm van haar leven, maar dat kan zo maar veranderen...

Hebt u ook een leuke partij gespeeld? Lever de notatie dan in bij de wedstrijdleiding of mail hem naar de webmaster.

Ronde 5 en 6

Nog drie man in de race voor een norm

Zoals het er na ronde 6 van het Atlantistoernooi uitziet, zijn er nog 3 spelers over die kunnen dromen van een IM-norm: Robin van Kampen, Floris van Assendelft en Rob Schoorl. De laatste zal echter eerst de horde van 2300 willen nemen om FM voor zijn naam te mogen zetten. Nog steeds ongeslagen staat Schoorl, samen met Van Kampen, bovenaan met 4,5 punt. Vandaag spelen beiden tegen elkaar.
Diverse spelers bleken het feestje ter ere van de vijfentwintigste verjaardag van Grigori ‘Kodi’ Kodentsov niet geheel onaangetast te hebben overleefd. Kodi mocht op de day-after een forse rekening aftikken in Cafë Atlantis, waar veel anderen snel een remise lieten bijschrijven. Dat laatste deed Kodi zelf niet, hij ging letterlijk tot op het randje tegen Migchiel de Jong.
Tijdens ronde zes was de temperatuur in de speelzaal weliswaar gezakt, maar op de schaakborden daarentegen ging het er juist wat heter aan toe dan in de vorige ronden. Van Kampen won van Xavier Bedouin en kwam gelijk met Schoorl, die remise speelde met Thibaut Maenhout. Op een half punt volgt Floris van Assendelft, die Kodentsov versloeg. Robin van Kampen haalt een norm bij 6 uit 9, maar zou dan precies 2 ratingpunten tekort komen voor de titel. Virtueel zou hij met 6 punten de 2400-grens bereiken, maar als dat niet lukt is 6,5 ook een mooi doel.

De Promotiegroep lijkt beslist, nu Erik Hoeksema een voorsprong van anderhalf punt heeft op het SISSAanse duo Erik-Jan Hummel en Jan Joris Groenewold. Groenewold won eerst van Hummel, om daarna zelf tegen Hoeksema het onderspit te delven. De Duitser Manfred Kröncke, voorbij de middelbare leeftijd maar toch overnachtend in jongerenhotel Simplon verloor van het jonge Unitas-talent Nick Bijlsma.
Opmerkelijk in Tienkamp C is de rol van Egbert Huizinga, die tegen Aldert Jan Grashuis voor de zesde maal remise speelde. Vandaag speelt hij tegen remisekoning Bart Romijn, dus een 7 (remises) uit 7 lonkt behoort nog tot de mogelijkheden.
In Tienkamp D kwam er voor het eerst zand in de raderen van Maarten Roorda. Tegen Anne van der Veen was er zijn eerste Atlantis-nederlaag in 2 jaar tijd. Eindelijk winst daarentegen was er voor Eddie Janssen, die tegen Marcel Pouw van de hatelijke nul afkwam.
Groep E zag een remise in de topper tussen Frank Hartog en Majid Hashemy. De laatste kon een dolle toren forceren en daarmee het halfje redden.

Ronde 7

Robin van Kampen: nog een halfje voor een norm

Nog een half punt scheidt Robin van Kampen van de de IM-titel en dat als jongste Nederlander uit de geschiedenis. Zijn overwinning gistermiddag op Rob Schoorl bracht het 14-jarige talent op vijfenhalf punt. Mede door deze zege is de rating van de jonge inwoner van Bussum virtueel gestegen tot 2406, de op één na laatste horde die hij nog moest nemen. De laatste zal het resterende halfje zijn tijdens dit toernooi. In ronde 8 is Grigori ‘geen snelle remise’ Kodentsov de tegenstander.
Er zijn nog drie spelers in de race voor een norm, maar voor Rob Schoorl, Migchiel de Jong en Floris van Assendelft zal het wel een enorme krachttoer vergen om nog zover te komen. De eerste twee hebben nog 1,5 en de laatste heeft 2 uit 2 nodig.

De Promotiegroep is zo goed als zeker gewonnen door Erik Hoeksema, zeker na het terugtrekken van Johan Klinkhammer. Hoeksema heeft in de voorlaatste ronde aan een remise voldoende tegen Milan Mostertman.
In Tienkamp C speelden Egbert Huizinga en Bart Romijn zoals verwacht remise, respectievelijk de zevende en zesde. Met de groepswinst bemoeien beide spelers zich dus niet, die lijkt te gaan tussen Koen Haveman en Edwin Zuiderweg (inderdaad het broertje van...), waarbij de eerste een halfje meer heeft, maar de onderlinge partij volgt nog in de slotronde.
De Tienkamp D is ook nog spannend, met een koppositie voor Gerard de Wit en Frank van der Werff. De laatste heeft al tweemaal een vrij punt gekregen omdat een tegenstander verhinderd was. In ronde 8 spelen beide tegen elkaar, wat Maarten Roorda en Gert Jan Tjoelker de kans kan geven dichterbij te komen.
De jonge Frank Hartog lijkt op de winst in de E groep af te stevenen. Niet alleen is hij los, maar hij heeft ook al bijna alle subtoppers gehad.

Ronde 8

Jongste Nederlandse IM aller tijden

Tijdens de achtste ronde van het Atlantistoernooi 2009 heeft de 14-jarige Nederlands jeugdkampioen Robin van Kampen zijn derde IM-norm gehaald, door een overwinning op Grigori Kodentsov. Door zijn zesenhalve punt heeft Van Kampen ook de benodigde ratinggrens van 2400 doorbroken en mag hij zich de jongste Nederlandse Internationaal Meester aller tijden noemen.
In ronde 9 zijn er nog twee spelers die ook de IM-norm kunnen scoren. Migchiel de Jong heeft aan een remise voldoende voor zijn tweede norm sinds 1995. Ook Rob Schoorl kan er nog voor gaan, maar hij moet dan wel winnen van Daan Brandenburg.

Ronde 9

Ook IM-norm voor Migchiel de Jong

Het derde Atlantistoernooi heeft nog een meesterresultaat opgeleverd: FM Migchiel de Jong speelde een snelle remise tegen Floris van Assendelft en mag zijn tweede IM-norm bijschrijven.
Veertien jaar na zijn eerste IM-norm wist de Jong door een snelle remise tijdens de laatste ronde zijn tweede IM-norm te scoren. Robin van Kampen won van Spas Kozhuharov en haalde daardoor de zeer goede score van 7,5 uit 9 in een categorie IV toernooi.

Erik Hoeksema haalde de winst in de Promotiegroep, voor de tweede plaats werd nog zeer hard gevochten. Jan Joris Groenewold zag tegenstander Geon Knol mat in twee missen en won uiteindelijk nog. Voldoende voor een ongedeelde tweede plaats.
Tienkamp C had bij het ingaan van de laatste ronde twee koplopers, die tegen elkaar speelden. Koen Haveman had aan de remise tegen Edwin Zuiderweg voldoende voor de winst op SB-punten.
Tienkamp D werd uiteindelijk gewonnen door Frank van der Werff, die in de slotronde won van Johan Mostertman. Zijn medekoplopers Gerard de Wit en Gert Jan Tjoelker speelden onderling remise en werden op een half puntje tweede.
Ook een winnaar met de naam Frank in Groep E. Van de 4 koplopers was Frank Hartog de enige die won in de slotronde. Frans Hindriks en Majid Hashemy eindigden op een halfje als tweede. De ratingprijs voor spelers onder de 1400 in deze groep werd gewonnen door Ruben Brouwers.

De brillancy prize voor de Meestertienkamp werd toegekend aan Grigori Kodentsov voor zijn winstpartijen op Bedouin en Kozhuharov, maar eigenlijk vooral voor zijn toernooi-oeuvre. Kodentsov ging in vrijwel iedere partij met origineel spel tot het gaatje, en produceerde ook verreweg het hoogste gemiddelde aantal zetten.
De schoonheidsprijs voor de overige groepen viel ten deel aan Aldert Jan Grashuis (Tienkamp C) voor zijn fraaie overwinning middels een dubbel stukoffer op Ivo Maris. Of het allemaal 100% correct was, daar zijn de deskundigen het nog niet over eens, maar spectaculair was het wel. Vooral het derde diagram, waarin zwart met 28 Euwe-punten de b-lijn beheerst, is het bekijken waard.

IJs en weder dienende zal in 2010 (ja, dat is al volgend jaar) de vierde editie van het Atlantistoernooi plaatsvinden. De organisatie overweegt wel het toernooi, in verband met de ongunstiger vallende schoolvakanties en daardoor nog grotere concurrentie met andere toernooien, te verplaatsen naar augustus.

Terug naar menu